LOGGA IN

Inget konto? Registrera här

KALENDER

Tis 11/8
Killer Boogie

BLOGGAR

Elin Hagerlinds blogg

Frida och Sakarias

Läs mer

Henrik Erikssons blogg

Bright lights late nights - The Speakeasies' Swing Band

Läs mer

Balboa Swing

Janne Holmberg och Trina Dobbs dansar Balboa på showen SwingJam. Foto av Mikael Kuisma.

Janne & Trina, SwingJam Foto M Kuisma

Balboa Swing har sina rötter i två från början separata danser, Balboa och Swing, som dansades på olika ställen i 1930-talets Kalifornien. När dansare från de olika grupperna så småningom möttes och inspirerades av varandra föddes hybriden Balboa Swing. Swingkatten har tidigare provat att ge danserna som separata kurser, men har av praktiska skäl återgått till att undervisa dem i en gemensam kurs. Trots detta är det naturligtvis viktigt att inte glömma bort den historiska bakgrunden.

Balboa

Namnet kommer från Balboahalvön i Newport Beach (Orange County, Kalifornien, USA) där man först höll till i Balboa Pavilion på stranden, och senare i danspalatset Rendezvous. Dansen kallades "The Balboa Shuffle" av en del, eftersom ett karaktärsdrag är de ständigt hasande skorna, som sällan eller aldrig lämnar golvet. Många förkortade namnet till "The Shuffle" eller just "Balboa", som fastnat sedan dess.

Balboa karaktäriseras av en tämligen upprätt hållning, där dansparet hela tiden bibehåller kontakt bröstkorg mot bröstkorg. Den har ett grundsteg på en åtta som inte kräver mycket till utrymme, och varieras genom riktningsförändringar och fotarbeten. På grund av Balboans enkla karaktär och små rörelser dansas den med fördel till höga tempon, men passar även låga och moderata tempon.

Swing

Dansen tog form i början av 1930-talet bland dansande ungdomar i Los Angeles-området (L.A. County, Kalifornien, USA). Eftersom den jazzmusik som var populär i mitten av 1930-talet kallades just för "Swing" använde ungdomarna själva det namnet även för sin dans. I tidningarna skrevs det ofta om "L.A. Swing", "SoCal Swing", eller "Randy Swing", det sistnämnda eftersom den mest kända danstruppen, som utövade Swing professionellt, hette "The Ray Rand Swingers". Promotorn Ray Rands eget danspalats för Swing var Diana Ballroom i Culver City.

Ungdomar i alla tider har visat behov av utåtriktade uttrycksformer. Den lugna och subtila Balboan från Newport Beach var inte en sådan. Men Swing var en vild dans utan särskilda regler, så den var rätt val för de som törstade efter uppmärksamhet. Detta var också innan Lindy Hop-flugan från New York på östkusten hade slagit i Kalifornien på västkusten.

I början av 1980-talet, när dansen ”återupptäcktes”, började en del kalla den för ”Bal-Swing”, för att man ville särskilja den från de många andra danser som vid det laget bar tillnamnet ”Swing”, och för att visa på den anknytning till Balboa som uppstått.

Swing karaktäriseras liksom Balboa av en tämligen upprätt hållning och ett grundsteg på åtta taktslag, men skiljer sig från Balboa genom att dansparet hela tiden bibehåller ett mått av utrymme mellan sig, och kontakten sker genom armarna. Dansen kan varieras genom riktningsförändringar, fotarbeten, vändningar, snurrar med mera.

Videoklipp

Balboa Swing innehåller en Balboa som ofta är mer iögonfallande än den ursprungliga, och en Swing som tekniskt sett ofta är mer slipad och mindre 'galen' än den ursprungliga. Denna hybrid av de båda danserna kan ses i mängder av nutida klipp. Här är ett av de bästa.

Balboa Swing: Denise Phelan & Nick Williams; tävlingsfilm; ABW; 2005

 

Balboa är en subtil kommunikation inom paret, och oftast inte så spännande att titta på. De ursprungliga Balboadansarna var i huvudsak äldre än Swingdansarna och hade sällan något behov av uppmärksamhet. Det är troligen en av de stora anledningarna till att det inte finns några kända klipp med Balboa från 1930- eller 1940-talet. Länken nedan går därför till ett klipp med sekvenser från de senaste 25 åren, där den höga åldern på dansarna avslöjar att många av dem var med redan under Swing-eran. Det går faktiskt att skönja lite Swing på något ställe, men den är väldigt subtil.

Balboa: Marge & Bob Steinbrenner, Izzy & Jim Hignet, Mary & Gordon Almas, Nancy & Dean Raftery, Inez & Ed Thompson, med flera; socialdansfilm; Bobby McGee's och några fler ställen; 1980-tal till 2000-tal

 

Swing var ungdomarnas showiga dans, och den gjorde sig därför bra på film, så det finns en hel del klipp från Swing-eran. Medlemmarna i "The Ray Rand Swingers", eller "The Big Four" som de kallades lokalt, var Lilian Arnold & Lawrence 'Lolly' Wise, Mary McCaslin & Maxie Dorf, Betty Roeser & Hal Takier, Venna Gascon & Gil Fernandez. Här är några klipp där flera av dem fångats på bild. I showsammanhang ingick det ibland som synes både akrobatik och kortare jazzrutiner, precis som i Lindy Hop.

Swing: Lilian Arnold & Lawrence 'Lolly' Wise, Mary McCaslin & Maxie Dorf; sekvens ur spelfilm; Start Cheering; 1938

Swing: Betty Roeser & Hal Takier, Marion & Connie Wiedell (som dansar Shag i förgrunden vid 0:20), Jack Helwig, Dick Landry, med flera; 'socialdans'-film; Venice Beach; 1940

Swing: Betty Roeser & Hal Takier; kortfilm; Maharaja; 1943

Kurser

Swingkatten håller kurser i Balboa Swing varje termin. Eftersom såväl Balboa Swing som Lindy Hop traditionellt sett dansas till jazzmusik från Swing-eran, är den förstnämnda dansen ett utmärkt alternativ eller komplement till den sistnämnda. Balboa Swing ger dig en större repertoar av uttrycksmöjligheter och en förbättrad kroppsmedvetenhet. Det är inte nödvändigt att först kunna Lindy Hop eller någon annan dans för börja med Balboa Swing.

Fråga oss om kurserna i Balboa SwingInga aktiviteter eller artiklar hittade

Mer om Balboa Swing

Amerikansk jazzdanshistoria: www.dancehistory.org

Balboa Swing: ursprung och utveckling

Diskussionsforum för Balboa Swing: www.balboanation.com

ad

nyhetsbrev
dans i Uppsala
vilka skor passar bäst för dans