LOGGA IN

Inget konto? Registrera här

BLOGGAR

Elin Hagerlinds blogg

Frida och Sakarias

Läs mer

Henrik Erikssons blogg

Bright lights late nights - The Speakeasies' Swing Band

Läs mer

Lindy Hop eller jitterbug?

Säger man Lindy Hop eller jitterbug? För att svara på det gör vi en kort tillbakablick i dansens historia.

Rötterna till Lindy Hop söker sig tillbaka till 1920-talet, en tid då dans var ett otroligt populärt nöje i USA. Jazzmusiken utvecklades i snabb takt under samma period, men den var ännu inte mer än en subkultur bland afroamerikaner. Det fanns en mängd danser som passade till olika sorters jazzmusik: Charleston, Breakaway och Texas Tommy för att nämna några. Musiken var menad för dans, och dansade gjorde man, bland annat på Savoy Ballroom i Harlem, till band som Fletcher Henderson och Chick Webb. Där gjorde de bästa dansarna som musikerna, de lät sig ryckas med av musiken och improviserade. På så sätt uppstod en ny dansstil.

Det sägs att namnet Lindy Hop började användas 1927, kort efter Charles Lindberghs berömda Atlantflygning. Detaljerna är höljda i dunkel, men enligt sägnerna ska dansaren George "Shorty" Snowden, i samband med att han vunnit en tävling, fått frågan från en reporter om vad det var han gjorde på dansgolvet. Efter en liten tankepaus utbrast han något i stil med ”We were doing the Lindy Hop!” Svaret kom in i tidningen och uttrycket fick genomslag.

Benämningen Jitterbug är nästan lika gammal. Även i det fallet är källorna mångtydiga, men ordet lär ha använts första gången på 30-talet. Det var då swingmusiken slog igenom också bland den vita ungdomen, som började lära sig dansen. Jitterbug var ett slangord för en alkoholist under kvalen av delirium tremens, med hallucinationer och epileptiska kramper. Med det lömska syftet att misskreditera den svarta danskulturen och hindra spridningen till vita ungdomar, användes ordet jitterbugging som en beskrivning av hur dansen såg ut. Naturligtvis gick det inte att stoppa dansen. Ganska snart accepterades ordet Jitterbug bland dansarna själva och det förlorade den nedsättande betydelsen.

När dansen kom till Europa med amerikanska soldater under andra världskriget kallades den Jitterbug. Med den försvenskade beteckningen jitterbugg fick den snart fäste även i Sverige, inte minst på Nalen. Avståndet till Savoy var då långt i både rum och tid och givetvis hade dansen fått en annan stil är den ursprungliga. Men det viktigaste var kvar, nämligen dansglädjen.

Den stil som vi lär oss idag faller tillbaka på den ursprungliga Savoy-stilen. För att markera det kan man säga Lindy Hop istället för jitterbug. Men det viktigaste är förstås inte vad det kallas, utan att det är så roligt.

Text: Jan Östlund, 2002


Idag används även i Sverige företrädesvis stavningen jitterbug framför jitterbugg [red. anm.].


Intresserad av dansa lindy hop? Swingkatten har nybörjarkurs för dig.

ad

nyhetsbrev
dans i Uppsala
vilka skor passar bäst för dans