LOGGA IN

Inget konto? Registrera här

BLOGGAR

Elin Hagerlinds blogg

Frida och Sakarias

Läs mer

Henrik Erikssons blogg

Bright lights late nights - The Speakeasies' Swing Band

Läs mer

Skoguide

Denna skoguide är resultatet av två (numera fyra) års ihärdigt dansande. Jag började med sportskor för inomhusbruk, provade sedan extra tunna syntetsulade dansskor och tvådelade danssneakers innan jag hittade de skor som kändes rätt för mig. Jag är herre och för i dansen den allra mesta tiden, så perspektivet blir därefter. Det betyder inte att jag har förbisett alla damers behov av tips. Utifrån vad jag vet tack vare egna iakttagelser, och tack vare mina danspartners, har även du som är dam (och följer) mycket att hämta här.


Läs gärna igenom hela skoguiden även om du bara är ute efter skor för en av danserna. Du får därigenom en helhetsbild som underlättar ett informerat köp.

Lindy Hop (nybörjare)

Det går alldeles utmärkt med i princip vilka skor som helst, men ett par sportskor med bra dämpning är att föredra för såväl damer som herrar för att skona fötter och knän. Tänk på att använda skor med sulor som inte färgar av sig.


Bleyer tillverkar dansskor med syntetsula, vilka är lite halare än vanliga sportskor, men med mer grepp än lädersulade skor.  Jag har ett par sådana av modellen Charleston som är väldigt snygga till kostymbyxor. De är inte så väldigt bra dämpade, så jag rekommenderar att välja vanliga sportskor istället, för att spara på fötter och knän. Det finns också modeller av de tvådelade danssneakers som är väldigt populära, för min del hamnade dock den skotypen tämligen omgående i förrådet på permanent basis, dels av estetiska skäl, dels därför att jag redan hade börjat intressera mig för skor med bättre glid.


Lindy Hop (något mer erfarna dansare)

När man börjat bli lite varm i kläderna är det dags att skaffa sig skor som man kan slajda ordentligt med. Det inte bara gör det möjligt att snyggt glida runt på golvet, utan tvingar en också att hitta sin balans snabbt i alla lägen. Det går inte att fuska som med skor med bättre grepp, och är man övermodig drattar man på ändan (vilket undertecknad gjort åtskilliga gånger innan balansen började närma sig det godtagbara). En annan fördel med lädersula är att den gör det lättare att snurra och twista på grund av låg friktion mot golvet. En positiv följd av det blir att dina fotleder och knän utsätts för mindre påfrestningar, så du skyddas alltså av dina lädersulade dansskor!


Det bästa valet om man vill hitta en balans mellan komfort och ”slajdabilitet” är enligt min erfarenhet ett par sportskor med lädersula (hur du skaffar dig ett par sådana kan du läsa om längre ned). Finskor med lädersula funkar också, till exempel de modeller från Aris Allen (diskuteras närmare under rubriken Balboa och Bal-Swing) som numera finns på Dig It Sportshopen. De ger ännu bättre glid än sportskor med lädersula (du kan till exempel göra de där läckra hälslajdarna som är svåra att få till med lädersulade sportskor), men till priset av sämre komfort. De sliter mer på fötter och knän eftersom de oftast inte är lika bra dämpade som sportskor.

Damerna brukar kunna använda snygga sportskor till nästan alla klädval, vissa bär finskor av herrmodell, och den extremt balanssäkra och våghalsiga tar på sig ett par lädersulade högklackade till den snofsiga klänningen eller de stiliga byxorna.


Balboa och Bal-Swing

Skor med lädersula är att föredra eftersom dansen innehåller ett visst mått av glidande på golvet. För herrarna fungerar vanliga finskor med lädersula utmärkt. Vissa kända dansare bär det klassiska finskomärket Stacy Adams, som man kan köpa hos Jigwalk. Själv har jag danspjuck i finskomodell från Aris Allen, ett märke som är speciellt designat för swingdansare och finns på Dancestore i alla möjliga modeller och färger, kan köpas på Herräng Dance Camp (till ett mycket högre pris, men då får man ju prova dem). De finns numera även på mer permanenta säljställen i Sverige, bland annat på dansskor.se, HepCat Store, och sedan vt 2007 även på Dig It Sportshopen i Uppsala. Jag är mycket nöjd med mina Aris Allen, de är otroligt hala och därför väldigt väl lämpade för Balboa och Bal-Swing. Lädersulade sportskor tenderar att förlora lite av glidet på grund av att de fjädrar i klacken, något som inte är ett problem med de stummare finskorna, men skillnaden är inte så stor att du absolut måste välja finskor framför sportskor.


Damerna bör helst bära en sko med någon grad av klack och med lädersula. Klacken ger en naturlig hållning för Balboa och lädersulan möjliggör det glidande med fötterna som är karaktäristiskt för dansen. Utan klack kommer Balboa bli en dans högt uppe på tårna i tid och otid, vilket kan vara väldigt ansträngande i längden, och inte heller särskilt estetiskt tilltalande. Tangoskor kan fungera för Balboa, men kan bli lite lite väl svajigt för den ovana, särskilt i Bal-Swing. S k karaktärsskor är också ett helt ok val. Bäst är dock ett par skor i 30- eller 40-talsstil med lite lägre och bredare klack än en tangosko (se Dancestore).


En budgetvariant för bra glid är att över valfria skor trä ”steps”, ett slags korta strumpor i samma material som strumpbyxor. Steps går att köpa till exempel på H&M, där de finns i pack om tre par för under tjugolappen. De slits emellertid ganska fort och är därför att rekommendera främst till träning och inte för kontinuerlig socialdans, en rekommendation som stärks av att steps kanske inte är de vackraste fotbeklädnader som går att tänka sig att bära en swingkväll.


Jag dansar ju all slags swingdans, vad skall jag köpa då?

Drömskon för de flesta damer som följer i Lindy Hop, Balboa och Bal-Swing, ja i princip all Swingdans, torde vara ett par 30- eller 40-talsskor i original med en en- till tvåtumsklack. Det finns billiga kopior att tillgå också (kolla in Dancestore), men de är i regel inte av lika god kvalitet, och dyra kopior (kolla in Re-Mix Vintage Shoes som finns att köpa hos Jigwalk), som är av betydligt högre kvalitet. Hittar du ett originalpar, köp dem, och håll hårt i dem. Den låga klacken gör att det går att dansa Lindy Hop och Bal-Swing i dem utan att känna dig som Bambi på hal is, och för Balboa är tillgången till klack och lädersula ett måste. Dessutom ger den låga, hårda och stadiga klacken i kombination med den hårda lädersulan en perfekt bas för snygga slajdar på både hälar och trampdynor om lusten faller på. Ett par lätta gymnastikskor med vanlig gummisula att byta till när fötterna börjar ömma eller balansen sviktar är ett oslagbart komplement.


Om du som herre (eller endast Lindy-dansande dam) vill ha ETT PAR skor som lämpar sig för all slags swingdans rekommenderar jag dig att först hitta skor du gillar till såväl utseende som komfort, och som helst har någon form av dämpning (dina fötter och knän kommer att tacka dig när du är äldre). Själv använder jag en sportsko för gatubruk. De skor som är för gatubruk ("street wear") är inte producerade huvudsakligen för sportändamål, utan tänkta som moderiktiga accessoarer till de snygga jeansen man bär på sta'n. Därför brukar de vara lättare att få i sobra färgkombinationer, vilket jag föredrar, istället för i vitt, blått och rosa med neongula revärer, vilket sköna sportskor annars alltför ofta tenderar att vara. Se dock upp så att du inte råkar köpa ett par av de för tillfället väldigt populära street-skor av racingmodell som har lövtunna sulor och fullständigt saknar dämpning. De gör att det känns som att dansa barfota, och då menar jag inte i någon positiv, romantisk bemärkelse.


Min sko är i tjusigt brunt läder (som enligt min erfarenhet inte blir lika sunkigt som syntetmaterial), med mockarevärer som i en svunnen tid var vita. Den har tillräcklig dämpning och sitter skönt.


När du fastnat för ett par skor tar du det till en skomakare som kan konsten att på ett hållbart och snyggt sätt sätta fast läder på skorna. Med lädersulor kan du slajda på nästan alla slags golv, vilket ger din dans ytterligare en dimension. Jag har kollat hos en del skomakare i Uppsala, men de jag pratade med var lite tveksamma till hållbarheten hos lädersulor som limmas på i efterhand. Emellertid hittade jag till slut en skomakare som ställde upp och dessutom lovade goda resultat.


På tips från en kompis lämnade jag in skorna hos Feriduns Sko- och Nyckelservice nära Centralstationen i Stockholm. Han lagar dansskor åt en stor dansshop i Stockholm, och verkar ha koll på vad han sysslar med. Du kan välja mellan 3 och 5 mm läder, och de stora skillnaderna torde vara att det tunnare lädret lite snabbare blir flexibelt och smidigt, medan det tjockare har längre hållbarhet. Själv har jag ett par med 3 mm och ett par med 5 mm, men jag har ännu inte upplevt någon skillnad mellan dem (jämförelsen försvåras dessutom av att det rör sig om två olika skomodeller). Det bör sägas att skon blir lite styvare med lädret påsatt, och inte går att böja framme vid trampdynan som det brukar sägas att man bör kunna göra med en bra sko, vilket dock inte är något som jag upplevt som ett problem. Vilken tjocklek du än väljer kostar det 400 kr (2005–03–07), och det tar mellan 3 och 5 dagar att få det fixat, så du kan lämna in dem till exempel innan du går och dansar på Hornsgatan 75 en onsdag, sedan hämta ut dem veckan efter när du återvänder för ännu en svängom.


Hållbarheten är mycket god, jag har haft mitt första par sedan mitten av januari 2005, i dryga två år, och sulorna visar ännu inga tecken på att vilja släppa.


Feriduns Sko- & Nyckelservice (öppet mån–fre 8–18, lunch 14–15, lör olika tider, ofta fram till 14, ring och kolla)
Tel. 08-21 34 55
Vasagatan 46 (korsningen Kungsgatan/Vasagatan, vägg i vägg med Kebab House)
111 20 STOCKHOLM


Glöm inte att sköta om dina skor. Syntetskor är bara att torka av och kanske skölja ibland. Läderskor kräver att du torkar och smörjer eller impregnerar dem med jämna mellanrum, men det tycker jag det är värt för känslan och stilen. Lädersulor kräver inte så mycket skötsel, men undvik att gå utomhus i dem för mycket, särskilt om det är fuktigt. Har du fått smuts på lädersulorna räcker det dock ofta med att dra dem mot en kant för att de skall glida bra igen. (Var dock uppmärksam på de lokaler där innehavaren kräver "inneskor", till exempel i gymnastiksalar. Där är det extra viktigt att inte dra med sig smuts och speciellt inte grus, som kan repa golvet. I de lokalerna är ett par skor som exklusivt används inomhus är att rekommendera.)


Det är bra att ha flera par skor eftersom det ger möjligheten att välja skor efter humör och underlag. Dessutom är det bra att skorna får vila. Dans sliter mycket på dem, så räkna inte med att dina par skall hålla för evigt, men om skorna får vila hinner de torka mellan gångerna, vilket dels motverkar att de blir sunkiga, dels bromsar skornas sönderfall. Jag använder skoblock av trä, vilket hjälper skorna att behålla formen och dessutom gör att de torkar snabbare. Skoblock finns av god kvalitet på till exempel Clas Ohlson, som håller med modeller i björkträ för omkring sjuttio kronor paret.


För dig med tillräckliga resurser innehåller en välutrustad garderob åtminstone två par lädersulade sportskor (ett par att träna Lindy Hop och Balboa och Bal-Swing med och ett par att dansa socialt med), ett par sportskor med gummisula (att träna Lindy Hop med och för dans på de där läskigt hala trägolven, som till exempel Möllan i Göteborg), samt åtminstone ett par finskor med lädersula (för oöverträffad Balboa och Bal-Swing, för snygg stil till kostymbyxor respektive extra fin klänning, och för oceankorsande hälslajdar i all slags swingdans).


Jag skrev denna skoguide för ett och ett halvt år sedan, och nu har det hunnit bli tidigt 2007. För en kväll med en blandning av dansstilar, Lindy Hop, Balboa, Bal-Swing, Charleston etc, är förstavalet i dagsläget mina vita (nåja!?!), halvårsgamla Aris Allens. De har hård lädersula, en hård klack, en smula dämpning, och är inte riktigt lika tokhala som den tre år äldre modellen. Jag kan glida runt på golvet, slajda på hälarna, och, om jag håller koncentrationen uppe, dansa utan att glida det allra minsta, så att det ser ut som om sulorna var av gummi. Den perfekta allroundskon med andra ord. Det blir definitivt ett par till snart, så att skorna får vila emellanåt.


De kvällar jag med säkerhet vet att jag kommer att dansa allra mest bara Lindy Hop drar jag gärna på mig ett par hederliga gymnastikskor med gummisula (som när jag undervisar Lindy Hop på medelnivå för tillfället). De tar helt bort möjligheten till allt som heter hälslajdar, och minskar radikalt möjligheten att glida runt i övrigt, men i gengäld ger de oöverträffad kontroll och precision. Man får helt enkelt bestämma sig för vilken karaktär dansen skall ta sig just den här kvällen. Låt humöret avgöra, och ha ett par av varje. Kanske byter du varannan låt...


Lycka till med ditt val av skor!

 

/Jonas Pettersson (skapade skoguiden sep 2005, uppdaterade den senast jun 2007)


Tips om skor för andra danser hittar ni på Studio-K:s webbplats

ad

nyhetsbrev
dans i Uppsala
vilka skor passar bäst för dans