LOGGA IN

BLOGGAR

Elin Hagerlinds blogg

Frida och Sakarias

Läs mer

Henrik Erikssons blogg

Bright lights late nights - The Speakeasies' Swing Band

Läs mer

Våra instruktörer

Agnes

Undervisar Lindy Hop, Jazz
agnes.hjelm (at) swingkatten.se

Agnes har dansat lindy hop sedan hösten 2007. Det hon älskar mest är att man aldrig blir fullärd, det finns alltid nya tekniker att lära sig, nya dimensioner av dansen att upptäcka och utforska. Agnes är en danstekniknörd som kan prata och analysera teknik i timtal och är fascinerad av att klura ut varför det faktiskt fungerar som det gör. I övrigt syns hon gärna på så många socialdansgolv som möjligt, både hemma i Uppsala och runtom i världen!

Anna

Undervisar Lindy hop
anna.axelsson@swingkatten.se

Anna hittade den pusselbit i livet som alltid hade saknats när hon fann - och föll handlöst för - lindyhopen 2009. Hon har engagerat sig i såväl socialdansarrangemang som föreningens styrelse innan hon blev lärare. Annas dansfilosofi är att det ska va gôtt att dansa - och det vill hon också förmedla till dem som går kurser i Swingkatten. Alla borde få uppleva den positiva energi som dansen ger. Förutom lindy hop gillar Anna att dansa balboa swing.

Anna

Undervisar Lindy hop och Authentic Jazz
anna.fors@swingkatten.se

Anna började dansa bugg när hon var 9 år. Hon tävlade i Bugg, Boogie Woogie och Double Bugg innan hon fan den sanna kärleken i Lindy Hop. När hon var 16 började hon dansa och tävla Lindy Hop tillsammans med Jakob Bergelin. Sedan dess har hennes passion för dansen ökat och hon har deltagit i flera internationella evenemang och tävlingar med goda resultat. Anna hittar inspiration i dansarna från Savoy Ballroom i Harlem, de återspeglas både i hennes dans och undervisning.
Anna kommer från Luleå men sedan något år tillbaka bor hon och Jakob i Uppsala för att kombinera studier och dans.


Anna

Undervisar Lindy Hop
anna.nygards (at) swingkatten.se

Anna undervisar i Lindy Hop. Hon räknar sig sälv som en mångdansare med bl a folkdans, bugg, salsa och tango i bakgrunden, men har sedan grundkursen i Lindy Hop 2006 fastnat alltmer i swingkatten och ägnar numera i stort sett all tid och tanke åt Lindy Hop. Hennes mål med både lärandet och socialdansandet är att inspirera folk att se glädjen och leken i dansen. Hon tycker bäst om när dansen är oförutsägbar och påhittig, även vid risk för platt fall, och varierar gärna följandet med att föra.

Annette

Undervisar Lindy hop
annette.simonsson@swingkatten.se

Annette har dansat Lindy Hop sedan 1995. Hon har genom åren varit engagerad på många sätt i föreningen, som träningsvärd, kursadministratör, styrelsemedlem, instruktör och showdansare. Hon var med i den grupp instruktörer som 2001 grundade Swingkatten. När Annette fick sitt andra barn 2007 blev det dock ett uppehåll i föreningsengagemanget. Från 2012 är hon tillbaka som instruktör tillsammans med sin man Magnus. Sedan hösten 2014 håller Magnus och Annette Kurser i Lindy Hop i Knivsta i Swingkattens regi.

Björn

Undervisar Lindy Hop
bjorn.isaksson (at) swingkatten.se

Dans är ett möte i Björns värld. Kommunikation och kontaktfrågor ges utrymme på hans lektioner, liksom hur den energi som finns hos dansaren i rörelse kan bevaras och användas inom paret. I hans åsikt är dessa frågor av samma vikt för alla dansare, helt oberoende av om de i dansen har påtagit sig rollen som förare eller följare. Vid sidan av Lindy Hop är stepp en nyss återfunnen passion för Björn. I sin jakt på jämnare, renare och snabbare tillslag utmanas och tränas balans samtidigt som den egna känslan för rytmik långsamt växer. Just detta, förutom dess egenvärde, gör i Björns ögon också steppen till ett utmärkt och självklart stärkande komplement till övriga swingdanser.

Elin

Undervisar Lindy Hop
elin.almstedt (at) swingkatten.se

Efter att ha tagit några steg i bugg, visade Elins danspartner henne lindy hop våren 2008. Nu är hon helt fast och dansar både på showgolv med MessAround såväl som under väntetider i labbet.

Emma

Undervisar Blues
emma.lindqvist (at) swingkatten.se

Dans har varit viktigt för Emma i hela hennes liv. Mötet med andra, med musiken och med sig själv är inspirerande och utvecklande! Emma, med sin grund i bland annat folkdans och salsa, har dansat blues sedan 2010. Bluesmusiken och samarbetet med partnern är viktiga delar för henne när hon dansar. Genom sin undervisning vill hon sprida glädje och entusiasm för dans!

Erik

Undervisar Balboa Swing
erik.bergsten@swingkatten.se

Erik började dansa Lindy Hop i Malmö 2009 och fann i denna dans ett glädjeämne, en lekstuga och en mötesplats. Innan han tog sina första stapplande balboasteg, tyckte han allt att den där dansen såg lite tråkig och stel ut. Men när han flyttade till Uppsala 2012 gav han ändå balboan en ärlig chans och nu har denna dans mer eller mindre tagit över hans dansanta liv.
Erik tycker om rytm och försöker vara ett kompletterande instrument när han dansar. Han tycker att fokus för en dans ska ligga på kommunikationen i dansen, trygghet föder dansglädje och dansglädje är vad det handlar om.
Undervisar med Lina.

Gustav

Undervisar Lindy Hop, Jazz
gustav.lindstrom (at) swingkatten.se

Gustav älskar swingdans och allt som hör till. När han inte undervisar syns han på socialdansgolvet, i DJ-båset, i showgruppen MessAround eller i swingbandet The Rhythm Baby Makers. Gustavs fokus i undervisningen är att eleverna ska få till känslan och flytet i dansen. Han lektioner karaktäriseras av lika stora delar teknik som humor (både avsiktlig och oavsiktlig).

 

Hannah

Undervisar Blues
hannah.karlsson@swingkatten.se

Hannah är en mångdansare med bakgrund i allt från balett och streetfunk till latinamerikanska pardanser såsom tango och brasiliansk zouk. Dansen har varit med i någon form sedan barnsben, men det var först 2013 som bluesen gjorde entré och stal hennes hjärta. Hon föll pladask för den härliga friheten i blues där kreativiteten får flöda fritt. Hannahs fokus i undervisningen är att ge verktyg för att skapa god kontakt med sin partner för att tillsammans hitta känslan i dansen och ge uttryck för musiken.

Harald

Undervisar Lindy hop
harald.carlstrand@swingkatten.se

Haralds plan var länge att lära sig spela trummor, vilket än idag inte har hänt. Istället blev han en sensommarkväll övertygad om att börja dansa Lindy Hop - utan att ha en aning om vad det var. Idag undervisar han i Lindy Hop för Swingkatten och uppträder med showgruppen The Rhythm Freaks. Gillar låtar i precis lagom tempo och hittas ibland bakom DJ-båset.

Henrik

Undervisar Lindy hop
henrik.pedersen@swingkatten.se

Henrik upptäckte Lindy Hop redan i sin hemstad Göteborg men det var först när han flyttade till Uppsala som dansandet satte fart. Sedan våren 2010 då grundkursen avklarades har det blivit ett gediget engagemang i Swingkatten med allt från Swingkvällar och träningsvärdskap till styrelseuppdrag. Förutom lindyhoppandet blir det också lite stepp.

Isabelle

Undervisar Lindy Hop
isabelle.enedahl (at) swingkatten.se

Isabelle undervisar i Lindy Hop. Hon tog sina första jitterbuggsteg redan som 9-åring, men det var först när hon flyttade till Uppsala 2009 som dansen, här under namnet Lindy Hop, bokstavligen bet sig fast. Sedan dess har de dansfria dagarna varit lätträknade, och färre blir de då hon börjat utvidga sin repertoar med Boogie Woogie, Balboa och Stepp. Att dansa till swingmusik ÄR dansglädje, oavsett form, och det är framförallt denna glädje och inspiration hon vill förmedla med sin egen dans och i sin undervisning.

Jakob

Undervisar Lindy hop och Authentic Jazz
jakob.bergelin@swingkatten.se

Jakob har dansat under större delen av sitt liv. Vid 10 års ålder anmäl hans mamma honom till en nybörjarkurs i bugg. Strax därefter började han tävla. Efter ca ett och ett halv år av buggande fann Jakob Lindy Hop och han föll pladask för den. Efter några år av att konkurrera i Bugg, Lindy Hop och även Boogie woogie, började Jakob dansa med Anna Fors och började fokusera mer på Lindy Hop. Tillsammans har de deltagit, med goda resultat i både nationella och internationella tävlingar.

Jakob är väldigt fokuserad på att hålla den autentiska stilen, likt den på Savoy Ballroom i Harlem, i sin egna dans samt när han undervisar. Jakob kommer från Luleå men bor sedan något år tillbaka i Uppsala.

Jennifer

Undervisar Lindy hop
jennifer.leijon@swingkatten.se

Jennifer älskar att dansa. Det betyder mycket för henne att få sprida dansglädjen vidare. Med inställningen att det inte finns fel i dans och att man kan lära något utav alla, utvecklas hon varje gång hon ställer sig på ett dansgolv. Jennifer har tävlingsdansat i olika pardanser sedan hon var liten och började undervisa Lindy Hop som sextonåring i Västerås. Dansscenen i Uppsala är något utöver det vanliga och Jennifer peppar alla att vara med!

Selle (Johan)

Undervisar Lindy hop
johan.selander@swingkatten.se

Selle är idrottskillen som fann världens bästa dans i fjällen för att sedan genom Chicago och framför allt Herräng Dance Camp fastna rejält. Han vänder ut och in på sin almanacka för att kunna åka på så många internationella läger som möjligt. Lindyshock i Budapest är något som varmt rekommenderas men även lite mindre workshops i London eller Köpenhamn. Selle är även medlem i showgruppen MessAround och har som absoluta höjdpunkt showandet/tävlandet på ESDC 2013 i London. Han älskar att undervisa och gör allt han kan för att sprida dansen till alla han träffar. Att det ska kännas bra och att ha roligt är det viktigaste tycker Selle. De två bästa tipsen för att utvecklas som lindyhopare är: #1 Åk på en workshop i en annan stad. Passa på att lära känna nya dansare genom att bo hos lokala dansare. #2 våga testa nya grejer. Nya turer, steg, moves och dansare.

Johanna

Undervisar Boogie Woogie
johanna.kjellgren (at) swingkatten.se

Johannas stora intresse här i livet är dans. Hon började tävlingsdansa i bugg och dubbelbugg som nioåring, några år senare lade hon även till boogie woogie i sin repertoar. Hon flyttade från de mörka Smålandsskogarna till Uppsala 2002 och där hittade hon Swingkatten. Under åren har hon hunnit med många olika danser, allt från salsa, lindy hop och street dance till lite tyngre grejer såsom cheerleading och folkdans. Än så länge har hon inte hittat en enda dans som inte är rolig. I sin undervisning vill Johanna gärna få deltagarna att hitta ”den där speciella boogiekänslan” som man kan höra henne prata sig varm om.

Larsa

Undervisar Stepp

Lina

Undervisar Balboa Swing
lina .gustafsson@swingkatten.se

Lina fick upp ögonen för hur snygg den där Balboan var, redan innan hon fick känna på att just Balboan har den härligaste danskänslan. Trots att hon började med att dansa Lindy hop 2009, så har hon sedan 2011 nästan bara dansat Balboa. Elegansen, de snabba svängarna, samt samförståndet och leken med danspartnern är det bästa med Balboan. Lina undervisar med Erik.

Lisa

Undervisar Lindy Hop, Jazz
lisa.christiansson (at) swingkatten.se

Lisa älskar att dansa och sedan de första lindy-hoppstegen togs sommaren 2006 har hon varit fast. Hon anklagas ibland för att ha ett fånigt leende på dansgolvet och det är detta fåniga leende som hon vill sprida till resten av dansgolvet då hon undervisar i Lindy hop och autentisk jazz.
Lisa tycker om när det går snabbt och att flyga i luften, något hon får utlopp för då hon showar med MessAround.

Lovisa

Undervisar Lindy hop
lovisa.ostblom@swingkatten.se

Lovisa upptäckte Swingmusiken och Lindy hop på en rökig bar i Berlin 2013 och blev direkt såld. Den glädje som dansparen gav uttryck för ville hon också känna. När Lovisa flyttade till Uppsala för att börja studera hittade hon snabbt till Swingkatten och började ägna mer tid åt dansen. Lovisa undervisar i Lindy hop, syns på socialdansgolv i Uppsala och runt om i världen samt uppträder med showgruppen The Rhythm Freaks.

Marielle

Undervisar Lindy hop, Jazz
marielle.hjalmarsson (at) swingkatten.se

Marielle hittade rätt i livet när hon mötte Lindy hopen 2001. Hon blev tidigt medlem i Swingkattens första showgrupp Sanslös Swing och nu står hon ofta och gärna på en scen tillsammans med showgruppen MessAround. Marielle gillar improvisation - det finns inga felsteg i swingdansen, bara nya rytmer att upptäcka. Målet är att ge så många som möjligt en chans att få uppleva den flowupplevelse som gör att man kan dansa timmar i sträck med ett leende på läpparna!

Magnus

Undervisar Lindy hop
magnus.simonsson@swingkatten.se

Magnus började dansa Lindy Hop 1999 med UBSS i Uppsala och blev genast biten av dansen. Det dröjde inte länge innan han var kursadministratör, träningsvärd, instruktör och medlem i föreningens showgrupp. Det var denna ledargrupp och showgrupp som 2001 tog saken i egna händer och grundade Swingkatten. Efter många års engagemang i föreningen drog sig Magnus tillbaka 2007 när han fick sitt andra barn. Från 2012 har Magnus börjat undervisa Lindy Hop igen tillsammans med sin fru Annette. Sedan hösten 2014 håller Magnus och Annette Kurser i Lindy Hop i Knivsta i Swingkattens regi.

Nils

Undervisar Balboa Swing
nils.bystrom (at) swingkatten.se

Nils Undervisar Balboa och Swing tillsammans med Veronika. Han tycker om att fokusera på de mindre detaljerna i förningen för att få en bättre kommunikation mellan parterna.

Olle

Undervisar Blues
olle.moden (at) swingkatten.se

Olle började dansa traditionell foxtrot 2002 och gick sina första kurser inom Swingkatten året därpå. Är en mångdansare som fokuserat på olika pardanser under åren med fördjupning mot bluesen sedan 2010.

Patrik

Undervisar Lindy Hop, Jazz
patrik.pettersson (at) swingkatten.se

Patrik började dansa Lindy Hop 2010 efter påtryckningar om att inte vara töntig och tråkig. Nu försöker han att fylla de flesta av veckans dagar med dans, vilket inte blir så svårt när man ska kombinera socialdans, undervisning och uppträdanden med MessAround. Han tycker inte att det finns något bättre än att "dansa som låten låter."

Petra

Undervisar Lindy hop
petra.mansson@swingkatten.se

Sedan barnsben har Petra älskat att röra på sig till musik. Hon började ta danslektioner inom modern dans redan som fyraåring men det här med Lindy hop skulle ta ett tag innan hon prövade på. En vårdag 2013 klev hon in på Chicago i Stockholm och tog sina första trippelsteg. Sedan dess har hon fortsatt och kärleken till dansen växer i takt med allt hon lär sig. När Petra undervisar vill hon förmedla glädje och energi som finns i denna fantastiska dans. Hon lägger stor vikt på att både förare och följare får feedback och utvecklas. När hon inte undervisar vill hon socialdansa, träna och showa med sin dansgrupp The Rhythm Freaks och delta på dansläger runt om i Europa.

Simon

Undervisar Lindy Hop
simon.ternsjo (at) swingkatten.se

Simon började dansa som litet barn men hade ingen taktkänsla i kroppen. Han tyckte att ju snabbare man rörde sig desto bättre var man, oavsätt musiken. Vid 13 års ålder började han dansa bugg, och lärde sig i samma veva om takt och pardans, och senare gammeldans. Efter ett lagom långt uppehåll hittade han tillbaka till dansen och sökte sig då till buggen men kom av en rolig slump till lindy hoppen och blev snabbt fast.
Ser man Simon dansa socialt kan man tro att det är fart och konstiga turer som gäller, men hans största passion är svårt att sätta fingret på, men det har med förning/följning att göra...

Sofie

Undervisar Lindy hop
sofie.renemar@swingkatten.se

Sofie började dansa Lindy Hop 2010. Dansen blev snabbt en favorit mycket tack vare Swingkattens fantastiska möjligheter till socialdans. Men viktigast av allt var och är svänget i musiken och dansens stora möjligheter till improvisation. I undervisningen fokuserar Sofie gärna på att lyssna på musiken och få ut den i kroppen. Sofie undervisar med Karolin.

Veronika

Undervisar Balboa Swing och Lindy Hop
veronika.nyren (at) swingkatten.se

Veronika undervisar Balboa Swing och Lindy Hop. Hon fann Balboan i Swingkatten tillsammans med Nils efter år av sökande efter "den där coola dansen som ett par dansade på Norrlands" och sedan var hon fast.
Hon är förtjust i det subtila i den sociala dansen och fokuserar gärna på bra kontakt och kommunikation inom paret när hon undervisar.
Veronika showar också med MessAround, steppar och som den dalkulla hon är tycker hon även om tretakt, så hon dansar gärna polskor om tillfälle bjuds.

nyhetsbrev
dans i Uppsala
vilka skor passar bäst för dans