LOGGA IN

Inget konto? Registrera här

BLOGGAR

Elin Hagerlinds blogg

Frida och Sakarias

Läs mer

Henrik Erikssons blogg

Bright lights late nights - The Speakeasies' Swing Band

Läs mer

Se inte för glad ut!

Hur skall nu jitterbuggen utföras?

"Bug" betyder ju skälva, något som skänkt buggarna det pigga smeknamnet "darrlöss". Skälvningen skall begränsas till partiet mellan foten och knät, vad därutöver är, är av ondo. Överkroppen skall hållas upprätt och så orörlig som möjligt, armföringen skall vara minimal och i den manliga jitterbuggarens konterfej skall sitta ett avmätt leende. F.ö. skall inte ansiktet inte spegla några som helst sinnesrörelser och ansträngd får herrn minst av allt verka. Då skulle man ju kunna tro att kroppskrafterna är otillräckliga, vilket vore en smälek.


Flickan kan däremot se hur glad ut som helst, så att det är allom uppenbart hur mycket hon njuter av dansen, och så skall hon undvika bred benföring. Jitterbugg är inget att rekommendera för folk med hjärtfel. 20 minuters buggande i ett sträck kräver den jättekondition, som man för det mesta har i sin grönaste ungdom. För säkerhets skull interpellerade vi fröken Christoffersson, som angav den glädjande förklaringen att t.o.m. 28-åringar går iland med en bug, om de inte är alltför gubbiga.


Med detta hugnesamma budskap i levande hågkomst har vi nu beslutat oss för att inlära konsten att dansa jitterbug, fast vi redan fyllt 30 år och sålunda uppnått gubbåldern. Alltid kan man slänga en flicka över nacken och skälva med skenbenen samtidigt som man låter ett lagom ledigt leende leka i mungipan.


Buggen går, ladies and gentlemen.

Utdrag ur en artikel i tidningen Swing från 1945. Artikeln i sin helhet går att finna i Allan "Buggar-Allan" Andersons samlingar på Stadsarkivet i Uppsala.

ad

nyhetsbrev
dans i Uppsala
vilka skor passar bäst för dans