Om oss

Swingkatten är en ideell dansförening som brinner för danser som härstammar ur swing-eran. Våra danser är lindy hop, boogie woogie, balboa, stepp, autentisk jazz och blues.

Swingkatten bildades 12 december 2001 och idag är vi tillsammans 419 medlemmar i föreningen.

Alla våra event är nyktra och vi strävar efter en trygg miljö för samtliga medlemmar oavsett kön, sexualitet och etnicitet. Läs gärna vår uppförandekod!

Hur det började

Fjärde maj 2001 arrangerade ’Mean Måns and his rat pack’ Swing(kl)ös i Uppsala på Vita huset. Där spisades jazzmusik och likt alla speakeasies fanns möjlighet att fylla på med vätska, bland annat kunde man i baren beställa en ’Bluestolva’ eller en ’Swingpjatt’. Danskvällen blev avstampet för föreningen som sedan bildades under namnet Swingkatten 12 december 2001.

Sedan dess har föreningen växt avsevärt och omfattar nu fler dansstilar och många tillfällen att socialdansa, gå kurs och träna. Föreningen anordnar ett antal Swingkvällar om året då det dansas swing till livemusik. Utflykt med Lennakatten, uppträdanden på kulturnatten och Parkdans på danspaviljongen i Stadsträdgården under sommaren är andra exempel på aktiviteter som föreningen anordnar. Läs mer om våra aktiviteter här.

Annat vi gör

I början av varje termin anordnas även en Öppet hus-dag då alla som är nyfikna är välkomna och kan prova på samtliga danser som föreningen erbjuder.

Swingkatten har även showgrupper som kan anlitas som underhållning vid festliga tillställningar. Läs mer om showgrupperna.

Swingkattens verksamhet är primärt lokaliserad i Uppsala, men föreningen har även verksamhet i Knivsta.