Om våra danser

Swingkatten erbjuder kurser och socialdans inom flera olika swingdanser. Lär dig mer om våra danser här!

Lindy hop

Lindy hop är en fartfylld pardans med mycket glädje som dansas till svängig jazzmusik, kallad swingmusik, i olika tempon. Dansen växte fram bland den svarta befolkningen i stadsdelen Harlem i New York och hade sin storhetstid under 30- och 40-talen. Lindy hop är en varierad dans med många olika turer, som också lämnar stort utrymme för improvisation för både följare och förare.

I lindy hop ingår också akrobatiska inslag där den ena partnern kan flyga i luften, men i stort sett enbart vid uppvisningar och tävlingar. I vanlig socialdans håller man sig på marken. Lindy hop dansas omväxlande i sluten position (föraren har en hand på ryggen och följaren en hand på axeln på sin partner) och öppen (där man håller varandra bara i en hand).

Balboa

Balboa är en pardans som också dansas till swingmusik, men med mycket mindre steg. Det finns två stilar, den ena där man dansar nära varandra med kontakt bröstkorg mot bröstkorg (Pure Bal) och den andra där man dansar nära varandra och i öppen position (Bal Swing). Balboa kan dansas till olika tempon men oftare till snabbare swingmusik.

Balboa har sitt ursprung i södra Kalifornien på halvön Balboa där det under 1920-talet blev väldigt trångt på dansgolven och folk började dansa på stället till swingmusiken.

Bluesdans

Bluesdans är en pardans som ofta dansas till bluesmusik eller långsammare jazzmusik. Dansen bygger på ett par enkla grundsteg som varieras med kreativa tolkningar av musiken och stilspecifika steg – kommunikationen och utbytet med danspartnern är en stor källa till inspiration i dansen.

Bluesdans är ett paraplybegrepp för en stor familj av olika danser som utvecklats över tid, i och med att bluesmusiken förändrats, det finns därför många olika stilar (idiom-danser) man kan lära sig. Bluesdans kan dansas i nära omfamning (som en kram), i sluten position (föraren har en hand på ryggen och följaren en hand på axeln på sin partner) eller att man enbart håller i en hand. Blues kan även dansas solo.

Boogie Woogie

Boogie woogie är en fartfylld pardans som dansas till rock’n’roll och andra musikstilar som rhythm ’n’ blues och rockabilly. Det är en dans som utvecklades ur lindy hop när det kom ny typ av musik under 40- och 50-talen.

Dansen kan varieras från att vara elegant och sensuell i långsamt tempo till att bli häftig, rå och medryckande till snabb musik. Den dansas liksom lindy hop omväxlande i sluten (föraren har en hand på ryggen och följaren en hand på axeln på sin partner) och öppen (där man håller varandra bara i en hand).

Stepp

Stepp är en solodans som de flesta nog kan se framför sig. Med steppjärn på både klack och framdel av skorna kan man dansa fram härliga rytmer. Stepp är både dans och musik i ett, ofta med improvisation. Den är ett bra komplement till andra danser eftersom det är en god träning i rytm, koordination och balans.

I Swingkatten är det stepp från första halvan av nittonhundratalet som sätter prägeln. Rytmer och stegkombinationer dyker upp i många av Swingkattens andra danser. Det går utmärkt att börja i skor med hård sula.

Autentisk jazz

Autentisk jazz är en solodans som dansas till jazzmusik med en lekfull och improvisationsrik repertoar. Den har sitt ursprung, liksom lindy hop, i 30-talets Harlem. Jazzen är ett väldigt bra komplement till parswingdans då man lär sig bland annat kroppskontroll, balans och koordination. Den går också bra att lägga in steg från jazzen i lindy hop.

Autentisk jazz kan både dansas improviserat och som koreograferad dans.