Uppförandekod

Hej alla swingkatter,

Vi vill att alla ska må bra och trivas på Swingkattens dansevenemang. Därför har styrelsen tagit fram denna uppförandekod som ni alla gärna får ta del av.

DET FINNS PLATS FÖR ALLA PÅ DANSGOLVET

Swingkatten är en politiskt och religiöst obunden förening som välkomnar alla dansare och musikälskare oavsett kön, könsidentitet, etnicitet, sexuell läggning, ålder, funktionsnedsättning eller religion. Erfarna dansare och nybörjare är lika välkomna. Alla får bjuda upp alla.

DU KAN SÄGA NEJ

Om någon frågar dig om en dans eller en andra dans och du inte vill dansa säg “nej tack”.

VAR OK MED ATT NÅGON TACKAR NEJ

Om du ber om en dans eller en andra dans och personen säger “nej tack” – var ok med det. Svara exempelvis “okej, kanske en annan gång”. Ingen är tvungen att dansa med någon annan.

BE OM EN ANDRA DANS

Om du vill dansa till en låt till säg “ska vi ta en till?”. Det finns gamla traditioner i Sverige kring två danser, men det finns ingenting som säger att man är tvungen att dansa två låtar.

DANSA SÄKERT

Försök se dig omkring så att du inte dansar in i andra – om du gör det, be om ursäkt! Ta hand om din partner så att hen inte dansar in i andra. Gör inte dippar på socialdansgolvet med dansare som inte aktivt sagt ja till det. Gör inga akron eller lyft på socialdansgolvet – spara dessa till jam circle eller tävling så länge ni båda är överens om vad ni ska göra.

VISA HÄNSYN

Tänk på din hygien. Använd gärna deodorant och byt gärna t-shirt/skjorta/blus under socialdanskvällen om du svettas mycket. Tänk på att om du använder kläder i funktionsmaterial så lägger sig svetten utanpå (= inte så trevligt för den du dansar med). Undvik stark parfym, av hänsyn till allergiker och andra som är känsliga mot starka dofter.

PERSONLIGA GRÄNSER ÄR VIKTIGA

Respektera andras kroppar och gränser. Ta inte på någon utan ok, sluta om någon ber om det. Varje person bestämmer sina egna gränser på kurser och socialdanser.

VI TAR HAND OM VARANDRA

Om du trakasserar någon kommer du behöva lämna lokalen. Vidare åtgärder kan bli uteslutning eller polisanmälan.

Kontakt

Om du har varit med om något och vill ha hjälp, kontakta någon av våra tre kontaktpersoner:

Agnes Hjelm
agnes.hjelm@swingkatten.se

Agnes är lindylärare med erfarenhet från många dansfestivaler runtom i världen. Hon är den som tog initiativ till diskussionen som ledde fram till uppförandekoden.

David Fredman
david.fredman@swingkatten.se

David är juriststudent från Borås och har dansat i Swingkatten i några år. Han har erfarenhet av att föreläsa på gymnasieskolor kring sexualbrott och gränser för samtycke.

Wiktor Trojanowski
wiktor.trojanowski@swingkatten.se

Wiktor är en aktiv och engagerad dansare från Stockholm som studerar till civilingenjör med miljöinriktning. Han har tidigare erfarenhet från roller som inkluderings- och säkerhetsansvarig för ett flertal event inom scoutrörelsen samt universitetslivet.